FOTOTIPS
Tips en inzichten m.b.t. fotografie van treinen
(verspreiden van deze tips is een toegestaan, help mee voor goede fotografie!!)

Hieronder vind je aan aantal tips en inzichten die je kunnen helpen betere treinfoto's te maken. Het zijn geen wetten en als je
zelf (al snel) tevreden bent is dat natuurlijk prima. Maar wellicht ontdekt pas te laat dat het anders, beter, had gekund. Of wil
je meer waardering of ook eens publicatie in een tijdschrift of boek.
Onderstaande kan je helpen goede foto's te maken van treinen, de tips en inzichten klinken streng maar je bepaalt zelf of en in
hoeverre je ze wilt gebruiken. En experimenteren mag!! Het toch anders doen kan zeker een leuke foto opleveren maar overdrijf
het niet is mijn advies.

- Ga aan de zonzijde van de trein staan.
- Houdt de zon in de rug, dan heb je de trein goed in de zon (dus géén "zwarte neus"!)
- Neem wat afstand van de trein, men wil graag ook zien wat er achter de locomotief of het eerste treinstel zit.
- Denk daarbij aan een richtlijnhoek van ± 45 graden.
- Probeer een trein van voren te fotograferen, sluitseinen zijn meestal niet mooi. Als het goed is zit er ook nog eens niemand in de cabine of zitten de zongordijnen dicht... met wat geduld komt er wellicht ook nog een trein met frontseinen langs.

In geval van aanwezigheid van bovenleiding:
- Probeer de lok uit het portaal te laten komen.
- Pas op de schaduw van het portaal, die valt bij voorkeur ná de lok.
- Probeer de stroomafnemer niet te laten samenvallen met het portaal of paal.
- Palen uit de lok of voorste deel van de trein is niet mooi, ga eventueel door de knieën als dat fotografische "verantwoord" is.
- Probeer ook de paal e.d. niet te dicht tegen de lok aan te laten "leunen". Een fotogenieke seinpaal dus niet strak tegen de neus van de trein.


- Probeer ook dominante bordjes, perrons en andere attributen te voorkomen tenzij ze leuk bijdragen aan het totale beeld. Idem m.b.t. irritant zwerfvuil op de voorgrond.
- Zo ook zijn struiken of b.v. riet voor de wielen van de trein niet mooi, in ieder geval niet voor het voorste deel van de trein
- Probeer de trein niet als staatsieportret vast te leggen maar met iets meer omgeving erbij, dat geeft de plaat meerwaarde. We weten immers allemaal wel hoe die trein er van dichtbij uitziet.
- Pas op schaduwen op de trein, bekijk van te voren hoe de schaduw van b.v. bomen op de spoorbaan valt en probeer die schaduw als die niet te vermijden is zeker niet op het eerste deel van de trein te laten vallen.
– Maak desnoods eerst een “testfoto” met een minder boeiende trein en bekijk het resultaat, vaak vallen opstakels dan pas op.
- Als je een stoomtrein fotografeert let dan behalve op de zonstand ook op de windrichting, ook die moet in je rug staan of van opzij (fotozijde) van de trein anders verdwijnt de trein vanaf de tender achter de stoom...


- Mensen voor een trein mag best maar graag personeel of anders fotogeniek passend in het plaatje N.B. niet geënsceneerd!! En niet pronto voor de trein.
- Auto's e.d. graag ook niet te dominant in beeld, mag wel, kan b.v. leuk tijdsbeeld opleveren maar probeer wederom enscenering te voorkomen.
- Houdt bij je belichting rekening met een te lichte lucht erachter of b.v. sneeuw op de voorgrond. Als je niet corrigeert (een klein beetje overbelichten) is het resultaat een te donkere trein.
- Bij een passerende trein is tot plm 130 km/h een sluitertijd van 250e toch wel het minste, bij voldoende licht een 500e ook veiliger zeker als het plaatje rechter van voren is.
- Poog creatief te zijn als er onverhoopt iets niet volgens de "regels" kan.


- Druk niet te laat af, de buffers e.d. willen we ook graag zien.
- Druk ook niet te vroeg af, dan zien we niets meer/te weinig van de trein.
- Speel niet met groothoek (35 mm b.v.) geeft vaak een raar "beelduitrijdend" idee van een trein.
- De voorkant van de trein vervormt heel snel als je groothoek gebruikt, met name fotografen met mobieltjes en goedkope cameratjes hebben daar last van.
- Speel ook niet (teveel) met een telelens. Het kán zeker mooi zijn, maar ook de trein vernaggelen.
- Pas als het je lukt een trein fatsoenlijk vast te leggen, wordt het tijd voor experimenten die alle "regels" aan je laars lappen maar wel degelijk leuke platen kunnen opleveren.


- Denk niet zomaar van jezelf dat je het echt goed doet, blijf kritisch op jezelf.
- Weidse plaatjes (b.v. stoere berg met ergens in beeld de trein)kúnnen heel mooi zijn, maar laat de trein dan nog wel een wezenlijk onderdeel van het beeld zijn (tenzij je je plaatjes ook nog aan je familie wil laten zien ;-). maak het niet te bont, experimenteren en "anders" dan normaal kan altijd nog.
- Waar en hoe je ook fotografeert: doe niets raars en breng jezelf én anderen niet onnodig in gevaar! Er is meestal ook wel een alternatief voor een illegale plaats, en anders heb je eenvoudig pech óf je vraagt toestemming. Krijg je die niet, doe het dan ook niet! Anders verpest je het voor altijd voor de hobbyisten en is er grote kans dat er later ook niets geregeld kan worden voor een excursie e.d.
- Bedenk ook dat er meer mensen op de aarde lopen als treinfotografen, zoals mensen die gewoon de trein gebruiken als reismiddel.
– Bewaar je fatsoen als het even niet gaat zoals jij graag zou willen. Mensen (dus niet hobbyisten) uit beeld schreeuwen bijvoorbeeld is absoluut taboe, die mensen hebben vaak geen benul van jouw hobby.


- Probeer je collectie of wat je vertoont niet te laten bestaan uit plaatjes standaard op dezelfde plek. Loop ook eens het station uit en kijk eens langs de zg. vrije baan. Je wilt tenslotte voorkomen dat je verzameling een saaie repeterende vertoning word.
- In diverse buitenlanden kunnen fotovergunningen verplicht zijn en/of fotoverboden(vooral grensstations) gelden. Het is handig je daar van te voren op de hoogte te stellen (Lok Reports "Europa Reiseführer" is daarvoor een goede bron).
- Bezint eer ge begint: is het te donker ga dan gewoon naar huis, gebruik een statief (maar nooit flits, de machinist schrikt!!) of kijk gewoon naar een trein met het blote oog i.p.v. altijd door de lens.

<<---- ©rolandrail.nl 2001-2018